Praktični savjeti za početnike u građevinarstvu

Praktični savjeti za početnike u građevinarstvu

O knjizi

Autorica, sa dugogodišnjim iskustvom u praksi se odvažila na potpuno nov i literaturi nepoznat način govoriti o praktičnom aspektu rada u građevinarstvu. Onom dijelu koji se ne uči u školskim klupama, niti bi ga bilo moguće prenijeti na neki drugi način.

Isječci iz praktičnih iskustava – to je u današnjem teorijom krcatom svijetu sve traženije. Praktični savjeti su priča o životu autorice, bez imalo suhoparnosti i tehničkih pojedinosti.

Ono ljudsko i društveno što se danas naglašava kao najvažnije za uspjeh građevinskih projekata, ovdje je razgolićeno i smješteno u realan prostor i vrijeme. Vrlo čitki i jednostavni, životni savjeti, u životu žene koja živi građevinarstvo, mogu čitatelju dati uvid u osjećaj življenja struke.

Pisano taksativno gotovo kao članci zakonodavnih propisa, a istovremeno spontano i živo, obojiti će svijet grube tehničke struke u kojoj se baš ništa ne događa – bez komponente ljudskosti kojoj je ovo i posvećeno. Ako je gradilište pozornica, onda je ovo priča o zbivanjima iza kulisa. Čak i oni kojima čitanje nije jača strana teško će odoljeti i ne pročitati savjete do kraja. Treba nam više ovakvih poduhvata

Doc.dr. sc. Maja –Marija Nahod, dipl.ing. građ.

Pogovor knjizi „Praktični savjeti za početnike u građevinarstvu“

Autorica ovog nadasve zanimljivog štiva, zanimljivog kako po sadržaju tako i po načinu pisanja zamolila me je da napišem Pogovor knjizi, što sam ja svesrdno prihvatila ne znajući u kakav poduhvat se upuštam. Naime napisati završne riječi na kraju knjige koja se sastoji od 81 priče iz života i iskustva autorice nije lak zadatak. Svaka od priča/savjeta je proživljena i kako god nastojala dovesti priče u neku sljedivost nisam uspjela.

No, u razgovoru s autoricom, njoj je to i bila namjera, kako je navela „knjiga ima biti priručnik koji bi iskusnim kolegama mogao poslužiti kao štivo za razbibrigu i podsjećanje na slična iskustva, u pauzi na gradilištu ili uredu, kao uvid u iskustvo jedne kolegice i spoznaju da svi imamo slične probleme“. Također autorica navodi da knjiga treba biti “vodič graditeljima amaterima, budućim profesionalcima i svima kojima je potrebno osnovno, praktično znanje iz građevinarstva, sve kako iz neznanja ne bi upali u „zamke“ iz kojih se poslije teško izvući“.

Smatram da je knjiga odlična ideja, tim više što su počeci graditeljstva u prapovijesti, dakle čovjek je od svojih početaka imao potrebu stvarati dom. Razgovarjući sa puno pojedinaca i danas se može naći mnogo njih koji smatraju da znaju sve o građenju. A oni kojima je to struka znaju da to nije tako jednostavna djelatnost, pa je ova knjiga sastavljena od niza iskustvenih savjeta sjajna zamisao koja traži od čitatelja da se knjigu čita ne jednom, već nekoliko puta, a naročito onda kada iskrsne problem.

U knjizi ćete naći savjete/primjere kako poslu u graditeljstvu pristupati, kako poslove ugovarati, kako formirati timove za izgradnju građevine, one tipa „kućice“ do građevine od nekoliko tisuća m2, zatim kako voditi posao nadzora ili vođenja projekta („vodite pisana izvješća sa sastanaka sa gradilišta, u kojima ćete pisati o svemu što se događa na gradilištu, kao i o odlukama koje se donose vezano na izgradnju“), kako odabirati izvođače i podizvođače.

Naići će se i na autoričine stavove o potrebnim iskustvima koje bi bilo dobro da graditelji posjeduju „Sanacije, adaptacije, rekonstrukcije… Kolege arhitekti i građevinski inženjeri ih svakako trebaju imati u svojim referencama, jer se bez njih ne može postati dovoljno kompetentnim stručnjacima i inženjerima“, s kojima se osobno potpuno slažem.

Ono što želim naročito istaknuti su autoričini savjeti vezani za suradnju struka „Dobra suradnja arhitekta i građevinskog inženjera s inženjerima strojarstva i elektrotehnike od velike je važnosti na svakom Projektu“ i njeni savjeti kao osobe, kao npr.tekst: „Nekad je jako važan pristup, povjerenje i dobronamjernost. Pozitivna energija i povjerenje rađaju pozitivnu energiju i kvalitetu u konačnici.“

I stoga završavam ovaj pogovor također s autoričinim tekstom: „ Učimo dok smo živi i umiremo u neznanju! Cijenite svoju struku, Vi koji ste je odabrali kao životni poziv!“

Professor Emerita dr.sc Dubravka Bjegović, dipl.ing.građ.

naručite knjigu
100,00 kn uključen PDV i uključeni troškovi dostave